Stopover v Pekingu
Ahoj, tušíte někdo, jestli se dá v Pekingu Airport Express, metro a vstup do Zakázaného města platit kartou? Nebo je lepší si vyměnit peníze předem? Nechci na místě pobíhat a hledat bankomaty, ale zároveň bych si nerada vezla domů juany, kdyby nás třeba nepustili z letiště. Máme na přestup 8 hodin, takže to bude taková turborychlá návštěva.
V decembri sa to dalo platit len v hotovosti. Vracali sme sa nazad na letisko hladat bankomat. Pri vstupe do Airport Express nebol ziadny funkcny.
Děkuju za odpověď, takže nejjednodušší bude vyměnit si předem, a kdyby nás nepustili, tak to rozjet v letištním baru :-)
Pokud letíš s Air China, tak si můžeš zadarmo přes web rezervovat salonek, který je sice nic moc, ale lepší než tam čekat na kovový lavičce v hale.
Michal napsal(a):Dík za tip. Bude se hodit :)
Dá se hotel i salonek. Hotel má myslím podmínky, že musí byt přestup přes noc, případně přes den víc jak 6 hodin s příletem před 8 ráno. U salonku stačí přestup delší než 4 hodiny. Salonek je takovej nuznej, flekatý křesla, nějaký čínský čůča, nealko, snacky (sušenky, instantní nudle, koláče...), ale zadarmo to potěší. Byly tam i nějaký private rooms, kam se dá jít přespat, ale ty se nedaly rezervovat a jak jsem pochopil, tak byly first come, first serve.
Salonek:
https://www.airchina.ca/CA/GB/bo...g/lounges/
Hotel:
https://www.airchina.ca/CA/GB/booking/hotels/
Díky, mrknu na to. Přílet mám před šestou ráno. A hotel by měl být i více méně jistota tranzitního víza, ne?
No to právě být nemusí, alespoň tedy u mě nebyla. Sice jsem ten hotel předem rezervovaný neměl, protože jsem chtěl jet na čínskou zeď, ale po tom, co mě první úředník odmítnul, jsem šel na přepážku aerolinky a tam se mě rovnou zeptali, jestli chci hotel, že to není problém. Dokonce ten chlap z tý přepážky šel se mnou znovu k tomu úředníkovi (kde už se mezitím vystřídali a byl tam jiný) a řekl jsem , že jdu na hotel, řekl mu to i ten chlap od Air China. Pak se chvíli bavili čínsky a znova mi úředník řekl, že pod 24 hodin prostě z letiště nepouští. Chlápek od Air China pak jen řekl, že ten úředník je tady boss a že s tím nic nemůže udělat. Tak aspoň pak byl ten salonek.
Teď si rezervuju tranzitní hotel na webu Air China a u letu do Pekingu mi vyskočily 3 možnosti zdarma: hotel, salonek a Ground-Air Connection, u letu z Pekingu pak Ground-Air Connection. Vybral jsem si Transit Hotel a když kliknu na další možnost, objeví se mi hláška "Dear passenger, you can only pick one of the four services chauffeured transfer, transit hotel, transit lounge and ground-air connection and make a reservation for it." "Hotel i salonek" tedy mělo zřejmě znamenat "hotel nebo salonek". :-) Jinak oficiálně hotel až na letišti rezervovat nejde, je tedy zajímavé, že to úředník vůbec nabídl. Asi je to zase klasické čínské přibližně platící pravidlo. :-D "3、Passengers must book a transit hotel in person or through a self-service channel prior to boarding their inbound flight. On-arrival bookings are not accepted. "
EDIT: Ten Ground-Air Connection v případě Pekingu znamená bus z/do Baodingu nebo Langfangu.
Dokázal by někdo dohledat oficiální prohlášení o 24 hod. tranzitu v Pekingu v čínštině? Zatím jsem našel vždy jen méně nebo více neoficiální stránky v angličtině. Odkaz na snad oficiální čínské PDFko dává 404ku. Dík
Jinak jsem zkontroloval číslo e-ticketu a třídu - nárok na jak na hotel, tak salónek je.
Tak máš asi nějakou lepší třídu. Já se o tom nikde nedočetl, jen říkám, co mi hodil web za hlášku při klikání na ty možnosti. :)
No právě oficiálně bys ho měl mít rezervovaný předem, ale mě ho tam na přepážce nabídli sami od sebe, aniž bych se na to ptal. Stejně tak ho tam nabízeli i dalším lidem, co se přišli ptát na lounge. Ale to je klasický čínský bordel, kdy sami neznaji svoje pravidla (nebo byly pravidla ztraceny v překladu).
Jinak tady je nějaká nová hláška z webu ambasády a samozřejmě se tam zase nehovoří o nutnosti mít tranzit delší než 24h... http://www.chinaembassy.cz/cze/l...714190.htm Postup ale výslovně zmiňuje nahlášení úmyslu získat visa-free vstup už při check-inu.
Podle toho webu ambasády - dochází k nějaké změně pravidel od 1.12.2019?
Pochybuji o tom, že by check-in agent mohl ten vstup do země nějak "připravit". To by na to musel mít v systému nějaké kolonky...
rsaf napsal(a):Podle toho webu ambasády - dochází k nějaké změně pravidel od 1.12.2019?
Pochybuji o tom, že by check-in agent mohl ten vstup do země nějak "připravit". To by na to musel mít v systému nějaké kolonky...
Fakt nevím, ale četl jsem to i v jiných návodech (např. tu https://www.travelchinaguide.com...a-free.jpg) i v nějaké diskuzi snad na Tripadvisoru. Sám jsem to vždy řešil až na letišti a nikdy jsem nenarazil na problém (když nepočítám jednu pobíhající "asistentku" nedaleko přepážky, která nás odháněla s tím, že nemáme nárok, ale když jsme se jí vyhnuli, tak u přepážky samotné nebyl problém).
Hm, tak rezervováno. Hotel na cestu tam a salónek pro cestu zpátky. Jsem na to zvědavý.
Jinak prošvihl jsem něco nebo mi náhodně přidělí nějaký hotel z jejich seznamu? Bude nějaká sankce, když se tam nakonec nedostavím, protože např. pojedu na Čínskou zeď?
A všímám si ještě jedné super věci - přílet mám druhý den ráno, přesto v jejich potvrzené rezervaci mám o den dřívější datum. Inu, Číňani...
Chceli po tebe udaje z pasu? Lebo budem robit novy, tak ci to riesit az potom, alebo sa da aj teraz ... resp. teraz tam aj napriek splneniu podmienky neviem nikde najst - Overseas website: In "Booking Management" on the homepage, select "Service booking - transit hotel" and click "Book now". Zeby najprv chceli potvrdit zmeny odletov? alebo som slepy? :D
voughne napsal(a):Jo, chtěli po mně číslo pasu. Dělá se to na těch stránkách s informacemi - úplně dole je tlačítko Book Now a to vede na ten správný formulář Manage My Booking.Chceli po tebe udaje z pasu? Lebo budem robit novy, tak ci to riesit az potom, alebo sa da aj teraz ... resp. teraz tam aj napriek splneniu podmienky neviem nikde najst - Overseas website: In "Booking Management" on the homepage, select "Service booking - transit hotel" and click "Book now". Zeby najprv chceli potvrdit zmeny odletov? alebo som slepy? :D
Taky bych vyzkoušel salonek, ale na cestě tam budeme rádi, když si bez sprintu stihneme přestoupit, máme na to 90 minut. Snad nás aspoň na zpáteční cestě pustí do Pekingu/na tranzitní hotel, i když máme přestup <24h. Sice nám tedy náhodně (?) přidělili hotel nejblíž letišti a jeho recenze jsou strašné, ale spát tam snad půjde. 😊